Startkabels aansluiten

Veel automobilisten hebben de volgende situatie al wel eens meegemaakt: je wilt de auto pakken naar werk of een afspraak en bij het omdraaien van de contactsleutel draait de startmotor niet of nauwelijks: de accu is leeg. Daar sta je dan… Door een setje startkabels in de auto te leggen ben je snel weer op weg als je even de hulp vraagt aan iemand met een auto in de buurt. Houd er wel rekening mee dat startkabels aansluiten op de juiste wijze dient te gebeuren.

startkabelsstartkabels aansluiten

Startkabels aansluiten doe je als volgt

Startkabels aansluiten is niet moeilijk maar volg wel de juiste werkwijze op. Zo verklein je de kans op schade aan de elektronica van je auto en verhoog je de kans dat de auto aan zal slaan:

1. Zet de motor van de helpende auto uit.

2. Zet alle stroomverbruikers zoals lichten, achterruitverwarming etc. ook uit.

3. Sluit de rode startkabel aan op de + pool van de helpende auto, en dan het andere eind van deze kabel op de + pool van de auto met lege accu .

4. Sluit dan de zwarte startkabel aan op de – pool van de helpende auto, en dan het andere eind van deze kabel op een massa punt van de auto met lege accu, bijvoorbeeld het motorblok. Op de – pool van de lege accu aansluiten kan ook.
De reden dat aansluiting op de massa wordt aanbevolen, heeft te maken met het volgende: door het laden van de lege accu ontstaat waterstofgas en dit is brandbaar. Als later de klem van de zwarte startkabel wordt losgenomen, kunnen er vonken ontstaan die dit gas kunnen doen ontbranden. Dit risico is echter erg klein. Door op de massa aan te sluiten, komen eventuele vonken niet in de buurt van de accu.

5. Start de motor van de helpende auto en laat deze een paar minuten draaien.

6. Geef wat gas, zodat de motor van de helpende auto sneller draait, en probeer dan de auto met lege accu te starten. Als de motor aanslaat, laat je ook de motor van deze auto even draaien, het liefst met een hoger toerental door een beetje gas te geven.

7. Zet de achterruitverwarming en de blower aan van de auto met lege accu. Dit is bij moderne auto’s belangrijk om schade aan de electronica te voorkomen. Bij het losnemen van de startkabels kan er namelijk een piekspanning ontstaan. Door het aanzetten van stroomverbruikers wordt deze piek opgevangen.

8. Verwijder de zwarte startkabel tussen de massaverbinding van de geholpen auto en de – pool van de helpende auto .

9. Verwijder zo ook de rode startabel tussen de + polen van beide auto’s.

10. Ga een stuk rijden om de accu goed bij te laden.

Dan geven we tot slot nog het advies om bij het aanschaffen van de startkabels te letten op de kwaliteit. Goede startkabels hebben een dikke koperen kern die goed is aangesloten op de klemmen. Hierdoor ondervindt de stroom die door de kabels loopt minder weerstand. Vooral bij een dieselauto is dit van belang.

Onze Voordelen

 • Gratis vervanging van uw voorruit
  (€0.00 eigen risico)
 • Gratis mobiele service in heel
  Nederland op elke locatie
 • Directe schade-afhandeling
  met uw verzekeringsmaatschappij
 • Uitsluitend WA verzekerd?
  Bel voor een scherpe offerte

Bel gratis voor een afspraak of offerte:

0800 7833675

feedback

Honderden tevreden klanten gingen u voor!

Reviews CorrectAutoglas.nl


Nieuws & Acties

Gratis Voorruit vanaf WA+

Heeft u een uitgebreide WA-verzekering (WA-extra, WA mini-casco, WA-plus, etc.) of bent u All Risk verzekerd? Dan is in de meeste gevallen ook ruitschade meeverzekerd. Wij nemen in dat geval uw eigen risico voor onze rekening met een maximum van € 150.
Aangezien bij de meeste polissen het eigen risico maximaal € 150 bedraagt, is het vervangen van uw voorruit bij Correct Autoglas in de meeste gevallen gratis!

Meer informatie