APK-eisen aan de voorruit

Uw voorruit en de APK

Tijdens de APK-keuring kan uw auto worden afgekeurd op de voorruit, als hier een of meerdere beschadiging(en) in zitten. Dit is afhankelijk van de grootte en de plaats van die beschadiging(en) in de voorruit. Bij een beschadigde voorruit moet de APK-keurmeester de controle uitvoeren aan de hand van de artikelen 2.9.2 t/m 2.9.6 uit de Regeling Permanente Eisen APK. Voor personenauto’s en bedrijfsauto’s met een maximum massa van niet meer dan 3500 kg hebben wij de regelgeving op een rijtje gezet:

Toegestane beschadigingen in het directe gezichtsveld
– Enkelvoudige scheuren ongeacht de lengte. De scheur mag echter geen vertakking in het gezichtsveld vertonen.
– Oppervlakkige krassen waarvan de breedte niet meer dan 5 mm bedraagt.
– Beschadigingen of verkleuringen die geheel binnen een denkbeeldige cirkel van 20 mm passen. Dit kan bijvoorbeeld een sterretje of een klein vertakt scheurtje zijn.

Toegestane beschadigingen in het indirecte gezichtsveld
– Enkelvoudige scheuren ongeacht de lengte. De scheur mag echter geen vertakking in het gezichtsveld vertonen.
– Oppervlakkige krassen waarvan de breedte niet meer dan 5 mm bedraagt.
– Beschadigingen of verkleuringen die geheel binnen een denkbeeldige cirkel van 50 mm passen.

In het randvlak van de voorruit – dit is het gedeelte dat niet tot het directe of indirecte gezichtsveld behoort- mogen beschadigingen of verkleuringen aanwezig zijn.

Het directe en indirecte gezichtsveld
Het kan soms lastig zijn om te bepalen of de beschadiging in het directe, indirecte gezichtsveld of daarbuiten valt. Algemeen kan worden gezegd dat het gedeelte van de voorruit direct voor u met een breedte van 30 cm het directe gezichtsveld vormt.
De precieze regelgeving om onderscheid te maken tussen het directe, indirecte gezichtsveld of randvlak is nogal uitgebreid en daarom hebben wij voor de volledigheid een pdf-bestand van de RDW-regelgeving bijgevoegd.

Onze Voordelen

 • Gratis vervanging van uw voorruit
  (€0.00 eigen risico)
 • Gratis mobiele service in heel
  Nederland op elke locatie
 • Directe schade-afhandeling
  met uw verzekeringsmaatschappij
 • Uitsluitend WA verzekerd?
  Bel voor een scherpe offerte

Bel gratis voor een afspraak of offerte:

0800 7833675

feedback

Honderden tevreden klanten gingen u voor!

Reviews CorrectAutoglas.nl


Nieuws & Acties

Gratis Voorruit vanaf WA+

Heeft u een uitgebreide WA-verzekering (WA-extra, WA mini-casco, WA-plus, etc.) of bent u All Risk verzekerd? Dan is in de meeste gevallen ook ruitschade meeverzekerd. Wij nemen in dat geval uw eigen risico voor onze rekening met een maximum van € 150.
Aangezien bij de meeste polissen het eigen risico maximaal € 150 bedraagt, is het vervangen van uw voorruit bij Correct Autoglas in de meeste gevallen gratis!

Meer informatie